
اصطلاح پزشکی از راه دور یا سلامتی از راه دور واژهای است که اولین بار در سال 1920 توسط سازمان ناسا وارد واژه نامه پزشکی شده است، سازمان ناسا جهت ارائه خدمات پزشکی به فضانوردان مجبور شد که با استفاده از ماهواره اقدام به برقراری ارتباط بین فضانوردان با پزشکان اقدام کند.
در واقع پزشکي از راه دور به كاربردن ارتباطات الکترونيکي و فناوری ارتباطات از راه دور برای انجام و پشتيباني خدماتي از قبيل مراقبتهای باليني از راه دور، آموزش و تعليم دادن در زمينههای مرتبط به تندرستي به متخصصان و بيماران، توسعه بهداشت عمومي و اجرای مدیریت تندرستي است.
پزشکی از راه دور به ارائه خدمات بالینی از راه دور ، از طریق ارتباط دو طرفه در زمان واقعی بین بیمار و ارائه دهنده خدمات درمانی ، با استفاده از ابزارهای صوتی و تصویری الکترونیکی گفته میشود، در واقع در زمانی که فاصله جغرافیایی بین دو گروه فراهم کننده و گیرنده خدمات پزشکی وجود داشته باشد میتوان از طریق فناوری پزشکی از راه دور خدمات لازم را ارائه داد.
مهمترین هدف فناوری پزشکی از راه دور، سهولت ارائه خدمات به بیماران و پزشکان از طریق رفع ضرورت ویزیت فیزیکی برای دریافت مشاوره پزشکی یا درمان نهفته است. همچنین در مقایسه با روند انتظار برای مراجعه به پزشک یا سایر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی مقرون به صرفه است.
پزشکی از راه دور همچنین می تواند به انتخاب تماس های فوری پس از تعطیل شدن مطب پزشک کمک کند. این در پیگیری بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت ، کلسترول بالا یا فشار خون بالا از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
در این افراد که نیاز همیشگی به مراجعه پزشک وحود ندارد اما نیاز به کمک در تنظیم دوز، رژیمهای غذایی، تجویز مجدد نسخه یا حتی فقط دسترسی به پشتیبانی گروهی دارند، می توانند از فناوری پزشکی از راه دور بهرهمند شوند.
پزشکی از راه دور میتوان از طریق اینترنت و تماس صوتی و تصویری در شبکههای اجتماعی توسط بیمار و پزشک انجام شود و میتوان گفت بسیاری از پزشکان بتوانند به این وسیله مشاوره لازم را به بیماران خود ارائه کنند،
استفاده از فناوری اینترنت باند پهن باعث شده است که تماس های صوتی و تصویری مقرون به صرفه و در دسترس طیف وسیع تری از جامعه قرار گیرد و این گزینه را به عنوان گزینه ای عملی برای سیستم متعارف تبدیل کند.
مزایای Telehealth or Telemedicine
- بهبود نتایج بیمار
- افزایش تعامل و رضایت بیمار
- بهبود راحتی بیمار
- امکان دسترسی به بیماران مراقبت از راه دور و روستایی
- بهبود اهرم منابع محدود پزشک
- کاهش هزینه های مراقبت
- کاهش بستری مجدد در بیمارستان
- بهبود کارایی متخصص
- دسترسی به تخصص های جدید
- دسترسی 24 ساعته به متخصصان
- ارائه خدمات آموزشي در سطوح مختلف بهداشتي و درماني
- انجام تحقيقات گسترده در زمينه شيوع و بروز بيماريهاي مختلف واگير و غيرواگير و
بررسي گستردگي بومي و منطقهاي بيماريه
اهداف دیگر شامل کاهش ازدحام بخش اورژانس ، افزایش درآمد و حمایت از تحقیقات یا آزمایشات بالینی است.
به طور کلی این فناوری منجر به افزایش کیفیت و بهبود دسترسی به مراقبت های بهداشتی و درمانی در نواحی محروم و روستایی، ارتقا تعاملات حرفهای بین متخصصین مناطق روستایی و مراکز شهری، کاهش هزینهها، تسهیل اشتراک و انتقال اطلاعات، افزایش بهرهوری، کاهش مرگ و میر و ناتوانی، افزایش عدالت در سلامت میشود.
فناوری پزشکی از راه دور در ایران
فناوری پزشکی از راه دور اولین بار در سال 99 به مرحله تولید رسیده و اولین دستگاه «تله مدیسین» در آذر ماه همین سال توسط محققان ایرانی افتتاح شد، این دستگاه قادر است ۱۵ پارامتر علائم حیاتی را با دقت بیمارستانی و اتاق عمل، بررسی واندازهگیری کند؛ سپس از طریق سیمکارت، اینترنت یا هر بستر قابل دسترس دیگری اطلاعات بیمار را برای پزشکی که در یک نقطه دیگر حضور دارد، ارسال کند.
در حال حاضر بیش از هزار دستگاه در سراسر کشور توزیع شده و در برخی از خانههای بهداشت نقطهای مرزی قرار داده شدند، این دستگاه به عنوان کوچکترین دستگاه تله مدیسین در جهان شناخته شده که قابلیت حمل و نقل آسانی دارد.
تله مدیسن یا پزشکي از راه دور روش تازهای در مراقبتهای بهداشتي، تشخيصي و درماني است كه با فرایندهای الکترونيکي و ارتباطي پشتيباني ميشود. اگر چه فناوری پزشکي از راه دور پيوسته در حال پيشرفت بوده و روز به روز توسعه بيشتری یافته است، ولي این فناوری كامل و پيشرفته با موانع و چالشهای بسياری در چهار حوزه فناوری، سازماني، انساني و اقتصادی روبرو است.
جمع بندی
با توجه به نتایج پژوهش و دیدگاه مثبت در به کارگيری پزشکي راه دور ميتوان زمينه استقرار تله مدیسين را در این مراكز مهيا نمود تا با استفاده از این فناوری بتوان علاوه بر كاهش هزینههای درمان، سرعت، دقت و كيفيت مراقبتهای ارائه شده به مصدومان و بيماران را تضمين كرد. ولي برای پيادهسازی آن در این مراكز پيشنهاد ميشود ابتدا آموزشهای الزم جهت آشنایي با سرویسهای پزشکي از راه دور صورت گيرد، زیرساختهای فرهنگي، اقتصادی و فني ایجاد شود و دستورالعملهای جامع و كاربردی متناسب با نيازهای متخصصين بهداشتي و درماني و بيماران تدوین شود.
اگرچه استارت فناوری پزشکی از راه دور در ایران چندین سال کلیدخورده است ولی همچنان شاهد غریبگی مردم با این فناوری هستیم، در واقع به دلیل اینکه میزان آگاهی و میزان استفاده پزشکان متخصص از پزشکی از راه دور پایین و میزان پذیرش پزشکی از راه دور بالاست. برای از بین بردن موانع و اجرای مناسب این فناوری، پزشکان متخصص به آموزش جامع برای آشنایی با خدمات پزشکی از راه دور نیاز دارند. همچنین زیرساختهای ضروری از جمله فرهنگی، فنی و دیگر زیرساختها باید تجزیه و تحلیل و فراهم شوند.
در واقع میتوان گفت که تله مديسين یا پزشکی از راه دور نیازمند مدیریت قوی و اجرای با پشتکار بالا بوده، همچنین باید توجه داشت که این فناوری باید از لحاظ امنیت نیز باید بالا باشد و تمام مسائل حقوقی همچون، محرمانه بودن را رعایت کند، از جمله مسائل ديگر كه نيازمند توجه خاص است آموزش بهينه افراد دست اندركاران اين سامانه جهت كاربري سيستم و رسيدن به يك زبان مشترك جهت اجراي مشاورههاي پزشكي از راه دور است.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.